Verkrijgbaar bij de boekhandel in Almelo voor 9,95 euro

De strip is speciaal gemaakt voor leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs

De lesbrief bij het stripboek is hier te vinden

De strip: “De optocht” een zeer korte samenvatting

Het verhaal van “de optocht”, gaat over de 14 jarige Tom uit 2020, die via een tijdmachine terug in de tijd reist en in het Almelo van 1783 aankomt. Daar ontmoet hij de zoon van Egbert Hofkes, Lambert die net zo oud is als hijzelf. Onder de indruk van de wandschildering en het verhaal, volgen er spannende avonturen. Gebeurtenissen, die hun uitwerking op de geschiedenis van Almelo hebben. Welke? Daarvoor zal de lezer van dit artikel het stripboek zelf moeten lezen. Op de website romeineninalmelo.nl staan lesbrieven met extra historische informatie, die te gebruiken zijn bij het stripboek.

De historische strip

De laatste jaren zijn er steeds meer historische musea en erfgoedorganisaties, die hun verhalen verstrippen. Het is een ideaal middel om de jeugd te betrekken bij de soms complexe materie van de geschiedenis. Daarbij recht doen aan de originele verhalen en historische context en inhoud is een hele kunst. Voor “De optocht” was al veel kennis in huis bij de leden van stichting Hofkeshuis. Toch waren er wel zaken, waarover gediscussieerd moest worden. Want had de Grotestraat in Almelo in 1783 wel plaveisel of lag er zand? En in hoeverre kun je gaan met de zogenaamde “dichterlijke vrijheid”; teveel een loopje nemen in de fantasie zou het verhaal over de wandschildering ongeloofwaardig maken. Gelukkig zijn alle problemen overwonnen en is Almelo voor het eerst een eigen historische strip rijker.

Burgerschap

Het stripboek “De optocht” sluit geheel aan bij de bouwstenen van het leergebied Burgerschap, zoals op curriculum.nu is aangegeven.

Met dank aan:

   

Stichting Roggekamp/Peitsch Fonds steunt al decennialang tal van initiatieven op het terrein van sport, cultuur en educatie die ten goede komen aan kinderen in Almelo. Zoals de uitgifte van dit stripalbum. Heeft u ook een project of plan en kunt u financiële steun gebruiken? Kijk naar de mogelijkheden op www.rpfonds.nl