Hannibal

Hannibal (274-183 v.Chr. de vijand van Rome) trekt met olifanten over de Alpen om het Romeinse rijk aan te vallen. Bijna verloren de Romeinen de strijd tot Fabius, waarover het schilderij gaat het bevel kreeg. Dankzij hem werden Hannibal en zijn soldaten verslagen.

Lambert Hofkes

Lambert was de zoon van Egbert Hofkes. Lambert zorgde ervoor dat de stoommachine naar Twente kwam in 1830. Dankzij Lambert had Almelo als eerste een stoommachine in Twente. De industrie komt op gang. Net als zijn vader was Lambert zeer innovatief bezig in zijn tijd.

Patriotten

De patriotten waren rijke burgers, die aan het einde van 18de eeuw Nederland wilden veranderen. Ze wilden minder macht van de adel en meer inspraak voor de burgers. Van Egbert Hofkes weten we niet of hij echt een patriot is geweest. De wandschildering, die hij liet maken zal zeker erg in de smaak gevallen zijn bij de patriotten. Een bekende patriot was Joan Derk baron van der Capellen tot den Pol (Tiel, 2 november 1741 – Zwolle, 6 juni 1784). Van der Capellen steunde de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en had kritiek op de machthebbers in zijn tijd.

Gravin Sophia

Gravin Sophia van Rechteren was als weduwe van Johan Everhard Adolf graaf van Rechteren Limpurg (1714-1754) de baas in Almelo in 1778. Waarschijnlijk waren Egbert en Sophia geen vrienden. Egbert wilde meer democratie. Sophia wilde dat de adel het voor het zeggen hield.