Romeinen in Almelo

Of er echt ooit een Romein over Almelose grond heeft gelopen heeft is onzeker. Ze zijn boven de rivier de Rijn geweest en hebben de voorouders van de Twentenaren, de Tubanten ontmoet. Een Romeinse schrijver met de naam Tacitus heeft daar verhalen over opgeschreven.

Wat wel zeker is in Almelo, is dat er in het Hofkeshuis een groot wandschilderij hangt met Romeinen als onderwerp. Op de schildering staat de triomftocht van Quintus Fabius Maximus Cunctator afgebeeld. Fabius trekt met een stoet Rome binnen na de overwinning op Hannibal.

Hannibal werd na 16 jaar verslagen door Fabius. Niet door een grote veldslag, maar door hem hinderlijk met een klein leger te volgen en uit te putten. Het leek net alsof Fabius twijfelde over de aanval op Hannibal, daarom kreeg hij de bijnaam van twijfelaar oftewel Cunctator. Hannibal gaf uiteindelijk de strijd op en vluchtte. Rome groeide daarna uit tot een wereldmacht.

Het verhaal van Hannibal en Fabius speelde zich af in de tijd van de Romeinse republiek voor het jaar 0. De opdrachtgever van de schildering was Egbert Hofkes in 1778. Hij was erg onder de indruk van het verhaal.

Het originele wandschilderij in de mooiste kamer van het Hofkeshuis bestaat uit vier grote delen. Bijzonder, omdat deze kamer aan de achterzijde zit van het herenhuis en niet aan de voorzijde, zoals gebruikelijk was. En bijzonder omdat er in Nederland naast deze wandschildering verder geen afbeeldingen te vinden zijn van Romeinen op dit formaat.